Sıkça Sorulan Sorular

1- AKUPUNKTUR NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?

Gerçekten bu günkü anatomi ve fizyoloji bilgilerimizle bu sorunun yanıtını bulmak oldukça zor.Çeşitli teori ve yaklaşımlar ortaya atılsa da hiçbiri akupunkturun
etki mekanizmasını bilimsel ölçü ve kriterlerle tam olarak açıklayamıyor.Dolayısı ile modern batı tıbbı normlarıyla yoğrulmuş tıp camiasının akupunktura ve tedavi usüllerine yaklaşımları doğal olarak ön yargılı ve eksik oluyor.
Akupunkturun etki mekanizmasını yine doğduğu vatanı Orta Asya ve Çın’de Geleneksel Çin Tıbbı felsefesi ile tanıtmak ve anlatmaktan başka çare kalmıyor.Etkinliği tecrübelerle kanıtlanmış vücutta bulunan yaklaşık 400 akupunktur noktasının birbirine meridyen olarak bilinen enerji kanalları ile bağlandığı ve bu meridyenlerin de sürekli bir enerji devinimi ile kişiyi sağlıklı ve dengede tuttuğuna inanılır.Bu meridyenlerde herhangi bir iç veya dış etken sonucu oluşabilecek enerji duraksaması yavaş yavaş hastalık tablolarını oluşturur.İşte bu aşamada meridyen hattındaki akupunktur nokalarının uyarılması ile dengeleme sağlanırsa rahatsızlık organizmanın iyileştirebileceği noktaya getirilmiş olur.Vücudun kendini sürekli yenileme ve dış etkenlere karşı dengede tutma kabiliyeti uyarılır.

2- ÜLKEMİZDE KİMLERE AKUPUNKTUR UYGULAMA İZNİ VERİLMİŞTİR?

Ülkemizde akupunktur eğitimi almış Sağlık Bakanlığı onaylı yeterlilik belgesi olan hekimlere akupunktur uygulama izni verilmiştir.Diş hekimleri ve veteriner hekimler kendi branşlarında akupunktur uygulayabilmektedir.

3-HANGİ HASTALIKLARDA AKUPUNKTUR TERCİH EDİLEBİLİR?

Her türlü ağrılı sendromun tedavisinde akupunkturu ağrı kesici olarak kullanmak mümkündür.Migren, gerilim tipi baş ağrıları, miyalji, siyatalji, bel ağrıları, adet sancıları gibi sık karşılaştığımız ağrılı sendromlarda rahatsızlığın tamamen ortadan kaldırmak çoğunlukla mümkün olmaktadır.Bununla birlikte eklem rahatsızlıkları, menier sendromu, yüksek ateş, anksiete, mide ülseri, felçlerde de oldukça etkili sonuçlar alınmaktadır.

4- TEDAVİ NASIL YAPILIR? NELER KULLANILIR?

Günümüzde ince esnek çelik akupunktur iğneleri kullanılmaktadır.Tecrübeli bir akupunktur uygulayıcısı iğneyi akupunktur noktasına gerekli açı ve derinlikte hastada hiçbir ağrı uyandırmadan koyar.İğne akupunktur noktasındayken dengeli bir enerji akışının sağlanması için gerkli manüplasyonlar yapılır.Hasta bu esnada iğne yerinde ve çevresinde bir tür çekilme hissi, titreşim, karıncalanma, sıcaklık hissi algılar. İğneler hastalığın durumuna göre 20 dakika ile 45 dakika arasında akupunktur noktasında bırakılır.Gerektiğinde milivolt düzeyinde özel frekanslı akımlar verilerek veya bölge ısıtılarak tedavi tamamlanır.

5- AKUPUNKTUR TEDAVİSİ HERKESE YAPILABİLİR Mİ?

Çocuklar ve yaşlılar dahil herkese akupunktur yapılabilir.Kişiye tedaviyle ilgili açıklamalar yapıldıktan sonra amaçlanan sonuç ve gerekli tedavi süresi söylenir.Burada önemli olan akupunktur ile iyleşebilecek hastalığın doğru ayırıcı tanısını yapabilmektir.Aksi taktirde eksik ve başarısız sonuçlar oluşabilmektedir.

6- TEDAVİLER GENELDE KAÇ SEANS SÜRMEKTEDİR?

Akut gelişmiş ve çok eski olmayan rahatsızlıklar kronik rahatsızlıklara göre daha kısa sürede iyileşirler. Genelde seans sayısı 5-10 dur. Vaka ve tedavi doğru seçilmiş ise ilk 3 seansdan sonra iyileşme belirtilerinin görülmesi gerekir.Bazı rahatsızlılarda seans sayı ve sürelerini artırarak aralıklı olarak tedaviye devam etmek gerekir.

7- TEDAVİ ÖNCESİ VE SONRASI NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Tedaviye alınacak kişi seansa telaşlı ve huzursuz gelmemelidir.Ayrıca seans öncesi çok aç veya tok olmamalı, aşırı parfüm ve vücut kremi sürülmemelidir.Seans sonrası tercihen kişi yorucu bir gün geçirmemeli ve dinlenmelidir.